Fietstoerclub Heikera
Nieuws

2-daagse 'Rondje IJsselmeer' vol uitdaging!

Mathilde Hartholt
25-06-2018   03-09-2018 09:31u  
Op zaterdag 23 juni verzamelde een club enthousiastelingen zich bij Sporthal Hoogerheyne om koers te zetten richting Enkhuizen. Zo’n 14 fietsers uit de A, B en C-groep stapten op voor een uitdagende fietsvakantie.
+
2-daagse 'Rondje IJsselmeer' vol uitdaging!
Alle foto's

Rond de klok van acht trokken de fietsers gezamenlijk richting Zwolle om de elementen te trotseren.  Dit keer werd via mooie dorpjes en buurtschappen richting Enkhuizen gefietst. Het bleek een pittige uitdaging: het waaide hard en de krachten moesten gespaard worden. De A/B-groep zou die dag immers 221 kilometer fietsen via de Afsluitdijk en de C-groep circa 120 km via Stavoren.


Wat verlaat aangekomen bij de stop – Geertien in Muggebeet- werd de groep ontvangen met overheerlijke appeltaart en koffie. Na de aangename pauze splitste de grote groep; zeven fietsers van C-groep trokken richting Ossenzijl en Kalenberg, terwijl de andere zeven A- en B’ers hun tocht vervolgden via de Afsluitdijk, naar Enkhuizen waar de groep zou overnachten.

 

Voor de C-groep verliep de tocht overigens niet geheel probleemloos: bij Steenwijk en Lemmer ontstonden twee valpartijen. Ook was er één keer een lekke band door stenen die op de weg (wegwerkzaamheden). Bij Nationaal Park de Weerribben-Wieden stond de wind even buitenspel, om na de ‘grens’ met Friesland genadeloos terug te keren. Vooral op de dijk van Stavoren hadden de C-ers het zwaar te verduren. De veerboot werd tot overmaat van ramp ook nog eens gemist, waardoor maarliefst vier uur gewacht moest worden. Maar dat bleek geen probleem: onder een stralend zonnetje werden – onder het genot van een aantal biertjes-  in een gezellige café aan de haven heerlijke bitterballen gegeten en de nodige praatjes uitgewisseld.

 

Net als de C-groep kreeg ook de A/B-groep te maken met een stevige noordwesterwind (kracht 4). In Warnse werd gestopt, om vervolgens de Afsluitdijk te bedwingen. Gelukkig kreeg de groep vlak voor Enkhuizen wind mee en volgde rond 19.00 uur de aankomst bij hotel ‘Die Port van Cleve.’ De C-groep meerde rond 20.00 uur met de veerboot (fietsen aan de reling) in Enkhuizen aan, waar ze in de haven opgewacht werden door ‘bagagebrenger’ Loes.

 

Beide groepen schoven in het hotel vervolgens aan voor een heerlijk diner, bestaande uit zeebaars of parelhoender met rauwkost, aardappelgratin, frietjes, carpaccio en een heerlijke sorbet met aardbeien. Na een korte nacht was het tijd voor een uitgebreid ontbijt en werden alle fietsers vlak voor vertrek snel nog even op de foto gezet, om vol goede moed koers te zetten richting Heino.

 

De fietsers van de C-groep keerden rond 15.00 uur terug bij de sporthal in Heino. Ze blikken terug op een mooie tocht, waarbij vooral de vele tegenwind op de eerste dag de nodige uitdaging opleverde. De tweede dag bleek door een gunstige windrichting een stuk aangenamer.

 

De A/B-groep besloot de toerist uit te hangen en ging op ontdekkingstocht door Volendam: een bezoek aan de haven mocht uiteraard niet ontbreken. Via Muiden, Naarden (na een ongastvrij snel weer weg) en Eemdijk belandde de groep bij de pont. Deze bleek op zondag dicht te zijn J Om een oversteek naar de Veluwe te maken trok de groep naar Nijkerk, om uiteindelijk via de pont in Wijhe in Heino aan te komen. De heuvels en miezerregen maakten het laatste gedeelte van de 208-km lange tocht pittig, zo liet één van de fietsers van de groep weten. In Heino kwamen de A- en B-ers rond 19.00 uur aan. Moe en voldaan keken ze terug op de Tweedaagse: in twee dagen werd maar liefst 429 kilometer weggetrapt!

 

Mathilde Hartholt
  Reactie plaatsen
Gebruik je login om hier een reactie te plaatsen!

Fietstoerclub Heikera
Secretariaat:
Kerkslagen 8
8144 RD Lierderholthuis

T 06 57 24 54 59
info@heikera.nl
www.heikera.nl
© 2019 bsdesign + studio nenontwerp
Concept, ontwerp en vormgeving
studio nenontwerp
CMS en databasebeheer
bsdesign
Contact
Martin van Wijngaarden
martin@nenontwerp.nl
M 06 1665 0665