Fietstoerclub Heikera
Nieuws

Een mooie tocht door twee landen...

Ben Veldkamp
09-07-2017   13-07-2017 16:11u  
Verslag Heikera Tweedaagse ’t Is een mooie zaterdagmorgen in juli als de 18 deelnemers zich tegen negenen melden bij de Sporthal. Tevens is aanwezig Gerard Schokker die de bagage naar het hotel in Oldenzaal zal vervoeren. Enkele leden houden hun rugzakje op voor de noodzakelijke voeding onderweg. Veel regenkleding zal er, gezien de weersverwachting, niet in zitten….
+
Een mooie tocht door twee landen...
Alle foto's

Heikera gaat met zijn tijd mee. Voor het zoeken van de juiste weg bevinden er zich in het gezelschap enkelen met Mio- en Garmin navigatie op het stuur. John Ruiter heeft op verzoek van de ploegleiders Loes Hartholt en Angela Schokker een route uitgezet van ruim 120 km op zaterdag en ruim 80 km. op zondag. Leuk is dat de navigatie eerst een soort demonstratieritje door Heino genereert. Kunnen talrijke inwoners zien dat Heikera bestaat…

 

Uiteindelijk verlaten we het dorp richting Lemelerveld met een variant over de Twentseweg. We rijden voor de Lemelerberg rechtsaf en langs zwembad De Groene jager richting Mariënberg. Niemand krijgt, ondanks de oplopende temperatuur, aanvechting tot een frisse duik. Met een slinger naar het noorden bereiken spoedig Bergentheim. 

De groep is samengesteld uit A-, B- en C-groepers van de club. Keurig neemt ieder ombeurten de kop over. In een zodanig tempo dat we het allemaal bij kunnen sloffen. Aan de rust op de wegen herkennen we het grensgebied. Na verloop van tijd zien we het landschap veranderen. Typisch Duitse boerderijen, omgeven door fraaie bomen in een coulissenlandschap. Weldra bereiken we nabij het dorpje Wilsum Café Am Mühlenteich, eerste stop. Mooie plek op het terras met heerlijke Kaffee und Apfelkuchen! Even later meldt een keurig geklede Duitse familie zich. Der Opi feiert seinen 90-sten Geburtstag!

 

Voorzien van nieuwe brandstof gaan we na 10 kilometer in zuidelijk richting. I.v.m. de veiligheid onderweg splitsen we op in 2 groepen, beide voorzien van navigatie. Duidelijk is dat Duitsland zonnepanelen royaal subsidieerde. Zelfs oude schuren zijn ermee belegd. Het landschap is erg mooi: glooiende tarwe- en roggevelden. Uiteraard ontbreekt ook hier de mais niet. Enkele toeristische fietspaden maken deel uit van de route, zeer gevarieerd. Ten noorden van Ootmarsum passeren we de groene grens, voorzien van een poort met Niederlande erop. Wij zijn terug in Twente.

 

Vlak voor Ootmarsum bereiken we de 2e stop Café De Postelhoek in Oud Ootmarsum. Soep begeleidt hier het meegebrachte lunchpakket. De laatste etappe van zaterdag gaat langs Tilligte naar Denekamp. Hierna volgen Beuningen en De Luttte, nog steeds de oostkant van Twente. Het laatste stuk gaat naar Hotel Frans op den Bult. Dat is voor het navigatiesysteem van groep 2 iets teveel van het goede. Met 10 km. extra bereiken we na 133 km. ons einddoel voor vandaag, waar groep 1 al een uitgeruste indruk maakt…..

 

Kamerindeling regelen, douchen, omkleden, snel kijken naar de 2e plaats van Robert Gesink in de Tour de France  en dan subiet naar het terras om het vochtverlies aan te vullen. Op dit terras wanen we ons bermtoeristen langs een drukke weg. Desalniettemin is de sfeer uitstekend. De tijd wordt gevuld met allerlei fiets- en vakantie-ervaringen. We laten ons het diner goed smaken. Tenslotte maken we nog een mooie wandeling in de omgeving, bedacht door Leon Leferink. Moe maar voldaan zoals dat heet, te bed.

 

Zondag 9 juli dient zich aan. Half negen reveil, ontbijten en lunchpakket maken. Stemming weer opperbest. De fietsen zijn de avond ervoor keurig opgeborgen in een beveiligd hok, voorzien van stevig hekwerk. Aangezien Drikus zowel over de meeste lucht als over een professionele fietspomp beschikt vragen enkelen hem de druk in de banden nog wat te verhogen.

 

Via Deurningen gaat het in noordwestelijke richting dwars door Borne. De kerk gaat net uit. Ieder heeft zo zijn eigen besteding van de zondagmorgen… We steken het Twentekanaal over en even later een knal. Johan treft het lot. Er blijken toch beperkingen aan de maximale banddruk. Met een curieus zwaluwstaartje aan de binnenzijde van de buitenband getuigt Leon van zijn verpleegkundige kwaliteiten. Via Hengevelde koersen we naar Diepenheim. Mooie omgeving met enige allure. Opnieuw het Twentekanaal over naar Stokkum, langs de tv-mast bij Markelo komen  we rond het middaguur Gerard Schokker weer tegen. Hij haalde de bagage op in Oldenzaal en installeerde zich in de schaduw aan een watertje in Holten. ‘Let op de ganzenpoep!’ luidt zijn welkomstgroet. Koek en zopie en je lunchpakket verorberen is de boodschap. Johan vervangt zijn gehavende buitenband door een nieuw exemplaar. Nog een groepsfoto en verder naar Heino. In afwijking van John’s route fietsen we via Heeten en Raalte naar huis. Als je daar de weg kent, leg je je navigatie even aan de kant….

 

Bij de sporthal in Heino kijken we terug een buitengewoon geslaagde 2-daagse van Heikera. We bedanken Loes Hartholt, Angela en Gerard Schokker en op afstand John Ruiter voor hun organisatie. En verder Ron Meijer, Harry Veldkamp, Leon Leferink en Koen Temmink die in staat bleken hun navigatiesystemen zodanig te interpreteren dat we de weg vrijwel niet zijn kwijtgeraakt….

 

 Ben VeldkampBen maakte volgend filmpje: 

en een filmpje van Ron: 

Ben Veldkamp
  Reactie plaatsen
Gebruik je login om hier een reactie te plaatsen!

Fietstoerclub Heikera
Secretariaat:
Kerkslagen 8
8144 RD Lierderholthuis

T 06 57 24 54 59
info@heikera.nl
www.heikera.nl
© 2018 bsdesign + studio nenontwerp
Concept, ontwerp en vormgeving
studio nenontwerp
CMS en databasebeheer
bsdesign
Contact
Martin van Wijngaarden
martin@nenontwerp.nl
M 06 1665 0665