Fietstoerclub Heikera
Tochten
ja

Verrassingstocht03 september 2017

Verslag door Ben Veldkamp
Een buienradar zonder buien! Goed geregeld. Kijken wat het wordt. Sommigen menen uit de foto op de Heikera-agenda af te kunnen leiden dat de Verrassingstocht van dit jaar naar het noordwesten van Overijssel gaat… Maar de ervaring leert dat de route van deze jaarlijkse tocht begin september het best bewaarde geheim van de club is. Zo ook deze keer.
+
Verrassingstocht
Alle foto's
De belangrijkste fietsers vandaag zijn Wim en Hennie Krijt, al jaren de motoren achter de Verrassingstocht. Na een korte inventarisatie hebben we 13 C-groepers en 11 A/B-groepers. Zij fietsen resp. 90 en 118 km. En nu maar zien of ze bij de pauze op dezelfde plek en ongeveer hetzelfde tijdstip arriveren… De navolgende beschrijving betreft de langere route.


Deelnemers melden zich, vrijwel allemaal voorzien van lange mouwen. Die ene met de korte versie komt er bij het Overijssels Kanaal al snel achter dat zijn keuze letterlijk de mist ingaat. Uiteraard laat hij dat niet blijken. Na een uurtje schijnt overigens de zon voor iedereen. De tocht gaat na Lemelerveld langs het Overijssel Kanaal, ruim 150 jaar geleden gegraven met schop en kruiwagen. We hebben er nog plezier van! Weldra ontrolt zich de skyline van Hancate aan de nevel. Even verder verlaten we het kanaal op weg naar Marle. Daarna volgt een klim van de 4e categorie te Hoge Hexel… 

De fietsers rijden ombeurten 2 x 2 km. op kop. Uithijgen kan achter de rug van wegkapitein/toerleider Wim Krijt. Die overigens op zijn beurt ook het nodige kopwerk verricht, steeds vertrouwende op zijn navigatiesysteem. Zolang Kim Jong-un de gps-satellieten ongemoeid laat, werkt het allemaal prima. Na een noordelijke bocht om Almelo naderen Mariaparochie en Harbrinkhoek. Ook hier een bescheiden aantal kerkgangers onderweg. Toch merk je dat het in de loop van de ochtend op deze ‘ 3e laatste zomerdag van dit jaar’ wat drukker wordt op de route. Over de A35 en dan een hoekje van Bornerbroek. De 2e passage van het Zijkanaal naar Almelo volgt. Weinig bootverkeer te zien. We steken de Regge over, waarna een prachtig fietspad volgt, eindigend bij Camperplaats wijngaard Baan. Pauze op het terras in de zon. De uitbaatsters had niet echt geanticipeerd op Wim’s telefoontje over het aantal fietsers. Niet dat dat erg was. Op zo’n plek in de zon smaakt zelfs appelgebak met ijskoude kern nog goed.


We vervolgen de weg met een omtrekkende beweging te zuiden van Rijssen. Net als in Heino bepaalt hoge mais het beeld van het landschap. Handig bij tegenwind maar vandaag wat zichtbelemmerend. We naderen de Holterberg van de oostkant. Na zich kilometers lang te hebben ingehouden, gaan qnze A-groepers Els en Ruben helemaal los op het fietspad naar boven. De rest volgt amechtig naar adem happend. Boven wachten ze keurig om vervolgens in hoog tempo af te dalen. Waar de anderen zichtbaar genieten van de mooie heide op de berg, rest de twee opnieuw rustig te wachten in Haarle. We komen weer op bekend terrein. Via Mariënheem en de Flierefluiter komen we op de Hogebroeksweg. Daar staat Eddy Blankvoort filmend te wijzen: naar links! In de loods van Ruben Heuven’s ouderlijk huis staat niet alleen een oude dorsmolen en andere landbouwwerktuigen. Eddy regelt de catering prima. Wijn, frisdrank, kaas, druiven, worst, kiest u maar! Wat een mooi slot aan een mooie Verrassingstocht!. 


Als je dan ’s middag nog door de beeldentuin van het Nijenhuis hebt gelopen, is het leuk via de zandweg naast het kasteel terug te fietsen. En wie kom je dan tegen? Els en Theo Brok met hond. Kan je het er nog eens even over hebben….

Dank vooral aan Wim en Hennie Krijt voor hun inspanningen om ook deze Verrassingstocht tot een succes te maken. Uiteraard ook aan de familie Heuven voor de gastvrijheid en aan Eddy voor het versterken van de innerlijke mens. In een latere mail schrijft Wim het volgende: ‘We brainstormen nu al weer voor volgend jaar. Beseffen wel dat de lat niet hoger kan liggen dan vandaag.’
Slotopmerking: wie zijn wij om ‘m hoger te leggen?

Het pauzefilmpje bevat foto’s en videos van Wim Krijt, Eddy Blankvoort en ondergetekende.

We fietsen vaak op plekken hier in de regio waar ik nog nooit geweest was. Knap van de wegkapiteins om telkens weer een route uit te stippelen
Drikus Ganseij
  Reactie plaatsen
Gebruik je login om hier een reactie te plaatsen!

Fietstoerclub Heikera
Secretariaat:
Kerkslagen 8
8144 RD Lierderholthuis

T 06 57 24 54 59
info@heikera.nl
www.heikera.nl
© 2018 bsdesign + studio nenontwerp
Concept, ontwerp en vormgeving
studio nenontwerp
CMS en databasebeheer
bsdesign
Contact
Martin van Wijngaarden
martin@nenontwerp.nl
M 06 1665 0665